Najfrekventnija je to točka u gradu, kojom dnevno prođu rijeke turista, ističe Karađole, uvjeren kako se bolju poziciju za smještaj TIC-a nije moglo ni zamisliti! 

- Šibenik je u turističkoj ekspanziji! Ima sve više turista i sve širu i bolju ponudu te zaslužuje ovako uređeni prostor koji je spoj modernog i tradicionalnog - ističe Karađole. 

Novi prostor TIC-a tako će mnogim turistima možda pružiti prvu sliku i doživljaj grada i to ne samo zbog komunikacije sa zaposlenicima nego i zbog dizajna interijera. Nekad derutan i pregrađivan prostor sada je pretvoren u jasno osmišljeno i funkcionalno mjesto u kojem turisti neće samo prikupljati potrebne informacije ili promotivne materijale, već će se i ugodno osjećati. 

Taj je posao bio povjeren mladim šibenskim arhitektima Ivani Lozić ,Marku Paiću i Roberti Škugor iz Arhitektonskog studija “25, 4 mm”. Budući da se zahvat događao u zaštićenoj gradskoj jezgri, sve je moralo biti napravljeno u skladu s konzervatorskim smjernicama. 

Sve nadogradnje i pregradnje najprije je trebalo ukloniti kako bi se došlo do izvornog izgleda, nakon čega je, u dogovoru s konzervatorima, odlučeno da se sačuva što više memorije tog prostora. 

- Nekad je tu je bio hodnik i jedna prostorija sa sanitetskim čvorom, a sada je to jedinstven prostor. Kada smo skinuli sve pregradne zidove i žbuku, došli smo do kamenih zidova i otvora s polukružnim lukom od cigle koje smo zadržali kako bi se vidjela nekadašnja komunikacija s drugim prostorijama u kući – objašnjavaju Ivana Lozić i Marko Paić dok pokazuju jedan od tih ulaza koji je građen u sedri. I dok je pod popločan keramičkim pločicama s uzorcima koje podsjećaju na neke prijašnje trendove, nekadašnja arhitektura sačuvana je i na stropu. Drvene grede očišćene su od crvotočine i konzervirane, a arhitekti su sebi dali slobodu da nekoliko njih oboje u crveno. 

Time su razbili moguću ‘dosadu’ prostora koji s druge strane nisu željeli zatrpavati dekorativnim elementima. Uz ‘touch sreen’ na kojem se turisti mogu upoznavati sa šibenskom baštinom, tražiti smještaj i sl., jedini namještaj predstavlja pult čiju kosinu prate i same podne pločice. Cik-cak forma koristila se i za police za promotivne materijale. 

Oblutci i koralji 
Viseći bijeli lusteri, eliptičnog oblika, dekorativna su rasvjeta u novom šibenskom TIC-u. Cilj je bio da asociraju na morske oblutke, kako što je uloga zavjese, koja vizualno dijeli mali uredski dio od ostatka prostora, da crvenom bojom i strukturom podsjeća na koralje po čemu je nekada šibenski kraj, točnije otok Zlarin, bio nadaleko poznat. 

- Ulaz u TIC malo je uvučen tako da smo dobili mali portal koji smo naglasili hrastovim okvirom. Hrast je i na prozorima, a materijali koje smo koristili u uređenju bili su furnirani hrast i mediapan. Zatečene zidove zadržali smo što smo više mogli osim dijelova gdje smo koristili kanuf zid i to zbog toga da sakrijemo kabele i to se pokazalo kao dobar kontrast – zaključuju Lozić i Paić. 

Autor: Marija Lončar - FOTO: Nikša Stipaničev/CroPix