U 14-metarskom akvariju plivaju orade, salpe, škarpine, morske mačke, a na kamenom dnu, prekrivenom ježincima i morskim zvijezdama, krije se i jedna hobotnica... Najveće zanimanje brojnih turista i znatiželjnika izazvala su tri mala morska psa − kostelja. Već prve večeri akvarij je razgledalo na stotine posjetitelja, a najznatiželjnija su bila djeca, što je dobro jer akvarij ima edukativnu i ekološku dimenziju.

Rogoznička atrakcija nalazi se u još uvijek neimenovanom, novouređenom parku, može se slobodno reći pravom malom mediteranskom vrtu, pa je rogoznička načelnica pozvala sve, posebice mlade i djecu, da joj u otvorenom natječaju pomognu parku dati ime.

Sopran i klape Prije svečanog otvaranja Općina i Turistička zajednica priredili su atraktivan kolaž-program na kojem je nastupila splitska sopranistica Žana Marendić, klapa “Kopara” i plesači klasičnih i latino plesova.

Inače, prošle je godine prije turističke sezone na otoku, pokraj rogozničkog mosta, izgrađena nova riva dužine 80 metara, a vrijednost radova iznosila je 3,5 milijuna kuna. Nakon izgradnje nove operativne obale okolni jeprostor ostao nedefiniran i njegovo je uređenje bilo nužnost.

Općina Rogoznica u taj je dio obalnog prostora uložila 2,5 milijuna kuna. Izgrađeno je novo prometno rješenje, na prometnice je postavljen novi asfalt, okolni prostor obložen je skupim kamenom... Postavljena je i nova, luksuzna autobusna čekaonica, na sredini tog prostora je zeleni otok s dječjim igralištem i klupama zaodmor. 

− Izrađeno je nekoliko verzija projekta, a odlučili smo se za ovaj s akvarijem jer je bio najatraktivniji. Projekt su izradili Marko Paić i Ivana Lozić, prometno rješenje dao je Marko Maglov, a akvarij je izradila tvrtka MG “Akvarij” iz Solina. U Hrvatskoj je to prvi akvarij na otvorenom s morskom ribom i pumpama spojen s obalnim morem − ponosno ističe rogoznička načelnica Sandra Jakelić.

Autor: Vedrana Stočić