Frane nam objašnjava i pokazuje osmanlijske pokušaje osvajanja Šibenika. Potom gledamo spektakularnu povijesnu bitku, baš tu s vrha tvrđave, s istog mjesta s kojeg su svoj grad u davno doba branili hrabri Šibenčani.

Taj neobični spoj sadašnjosti i prošlosti rezultat je kadrova tzv. proširene stvarnosti koje će posjetitelji obnovljene tvrđave Barone moći vidjeti naočalama proširene stvarnosti (augmented reality – AR) dok budu razgledavali točke na tvrđavi uz svoje digitalne vodiče. Tjednik Globus prvi je imao priliku pogledati virtualni muzej i obnovljenu tvrđavu koji se krajem ovoga mjeseca za Noć muzeja otvaraju u Šibeniku. Nakon tvrđave sv. Mihovil, koja je postala jedno od najatraktivnijih koncertnih mjesta u Hrvatskoj i prvorazredna turistička atrakcija, Šibenik otvara još jednu svoju tvrđavu, tvrđavu Barone. Uređena je novcem Europske unije, iz Europskog fonda za regionalni razvoj dobiveno je milijun eura, dok je Grad Šibenik sudjelovao u projektu sa 370.000 eura.

“Korištenjem najmodernije tehnologije po prvi put u Hrvatskoj omogućuje se oživljavanje povijesti tijekom čitavog boravka u tvrđavi. Inače, ovo je jedina lokacija na otvorenom u ovom dijelu Europe koja u tolikoj mjeri koristi tehnologiju proširene stvarnosti, što će biti novo i nepoznato iskustvo budućim posjetiteljima”, objašnjava Željko Burić,gradonačelnik Šibenika, dok na buri razgledamo impresivnu tvrđavu.

Ono što smo vidjeli doista je spektakularno. Tvrđava je odlično obnovljena, a novosagrađeni je objekt u središtu diskretan. Pogled s utvrde na Šibenik i dalje prema otocima i pučini jednostavno zadivljuje. Uza svu povijesnu i vizualnu raskoš, ovdje smo svjedočili i pionirskom tehničkom pothvatu – sadržajima kojima se dodatno povećava turistička atraktivnost tvrđave s pomoću tehnologije proširene stvarnosti, te će se posjetiteljima nuditi pogled u stvarni svijet prošlih vremena kroz tablet, smartphone, računalo odnosno virtualne naočale. Moći će, recimo, gledati panoramu Šibenika iz 17. stoljeća!

Virtualne naočale ostavljaju dojam o realnom prostoru. Likovi se, naime, pojavljuju u realnoj slici tvrđave. Posebna atrakcija bit će igrica “Barone” koju je posebno za ovaj projekt razvila tvrtka “Surogat” – igrica potapanja brodova. S vrha tvrđave gleda se ulazak neprijateljskih brodova, koje se potapa, dok istodobno oni gađaju posjetitelja!
“Ovo je stvarno za cili dan se igrat”, komentirao je gradonačelnik Burić dok nam pokazuju tehničke novitete.

No svemu je, kao osnovno, prethodilo uređenje same građevine. Obnovljeni su svi zidovi tvrđave, koja je bila devastirana. Unutar zidina tvrđava je sada dobila Gastro-kulturni centar sa suvenirnicom gdje će gosti moći kušati i kupiti gastrodelicije iz bogate povijesti toga kraja. U tom objektu će se i uz pomoć tzv. pametnog stola dodatno moći upoznati bogata šibenska povijest.

“Autor projekta uređenja tvrđave Barone je arhitektonski biro 25,4 mm iz Šibenika”, kaže nam Matija Bumbak, šibenski pročelnik za gospodarstvo i projekt menadžer tvrđave Barone.
Tvrđava Barone površine je 3453 četvorna metra. Manja je od susjednih – obnovljene tvrđave sv. Mihovila te sv. Ivana koji tek čeka obnovu. Osim Grada Šibenika za uređenje tvrđave Barone zaslužno je i Društvo Jurja Dalmatinca koje je inicijator projekta.

Što o novoj atrakciji govori njena povijest? Tvrđavu Barone, kao i obližnju tvrđavu sv. Ivana, izgradili su Šibenčani 1646. godine, pojačavajući obranu grada od neizbježnog napada Osmanlija u doba Kandijskog rata između Venecije i Osmanskog Carstva. Opsade su detaljno dokumentirane u rukopisu Franje Divnića (Difnika), koji je prije 30 godina napokon bio i objavljen s naslovom “Povijest Kandijskog rata u Dalmaciji”. “Frane Divnić bio je šibenski povjesničar tog doba, očevidac opsade koji je ostavio zapise, a na temelju tih zapisa je sada izrađen i dokumentarni povijesni film. Na jednom njegovu rukopisu je naslikan njegov lik, netko ga je nacrtao, i tako znamo kako je izgledao”, kaže Josip Pavić, kustos pripravnik iz Muzeja grada Šibenika.

Gradnju tvrđava su platili i u manje od dva mjeseca izveli sami građani Šibenika, uspjevši se obraniti od žestokih napada 1646. i 1647. godine. Radove na tvrđavi Barone je organizirao i nadzirao barun Christoph Martin von Degenfeld, njemački plaćenik u mletačkoj službi, zapovjednik uspješne obrane Šibenika. Šibenčani su tu tvrđavu i nazvali po barunu Degenfeldu. Inače, šibenski fortifikacijski sustav kao dio obrambenog sustava Venecije od 15. do 17. stoljeća prijavljen je na tentativnu listu UNESCO-ove svjetske baštine. Prestankom opasnosti od Osmanlija, tvrđava Barone je izgubila vojnu ulogu, te su originalni objekti s vremenom razrušeni ili su propali. Okolna četvrt, više ili manje planski naseljavana od početka 20. stoljeća, nazvana je Šubićevac, pa se naziv proširio i na tvrđavu Barone. Tvrđavu i dio okolnog područja početkom 20. stoljeća otkupio je grad Šibenik, i na njoj je tada izgrađen objekt koji je služio prvo kao meteorološka stanica, a potom kao ugostiteljski objekt. U posljednjih nekoliko desetljeća tvrđava Barone bila je bez namjene, i Šibenčanima je zadnjih nekoliko desetljeća služila kao šetalište i vidikovac – “mjesto za ljubakanje”.

Posljednjih godina, tijekom rekonstrukcije, obnovljeni su svi zidovi i unutrašnjost tvrđave. Novi uređeni dijelovi su šetnice unutar tvrđave, amfiteatar, dječje igralište i nova zgrada Gastro-kulturnog centra sa suvenirnicom. “Objekt Gastro-kulturnog centra sa suvenirnicom je prizeman i ostakljen, također ima funkciju vidikovca na arhipelag i moći će se koristiti kao prezentacijska dvorana”, opisuje Gorana Barišić Bačelić, voditeljica odjela za upravljanje fortifikacijama Muzeja grada Šibenika.

Gastro-kulturni centar imat će specifičnu ponudu autohtonih namirnica, odnosno hrane i pića, suvenirnica predstavlja ponudu pod brendom “Barone memories” i ostale specifične lokalne i hrvatske proizvode te pametni stol s digitaliziranim sadržajem i dokumentarnim filmom. “Ideja je da enogastrološka ponuda na tvrđavi Barone bude utemeljena na ponudi lokalnih proizvođača”, kaže Mara Štritof, direktorica tvrtke Kadei. Amfiteatralna pozornica unutar tvrđave obložena je drvom (“deckingom”) i ima oko 100 sjedećih mjesta. “Amfiteatar predstavlja idealan prostor za organiziranje različitih programskih sadržaja, bilo da se radi o programima namijenjenima djeci i mladima, poput škole na otvorenom i interaktivnih predavanja koja uključuju povijesne radionice uz primjenu AR tehnologije, bilo kulinarskim i gastronomskim radionicama i degustacijama na kojima bi i lokalni poduzetnici imali priliku da se predstave na jedan inovativniji način.

U planu je i povezivanje s domaćom i stranom umjetničkom scenom – kazališnom, filmskom, likovnom, glazbenom, književnom, za manje produkcije”, najavljuje Gorana Barišić Bačelić.
Uz ulazni portal, na jugozapadnom dijelu tvrđave, uređeno je dječje igralište, te igraonica sa spravom za igru u obliku broda od sibirskog hrasta. “Djeca će kroz edukacijsku igru na drvenom brodu naučiti više o samoj tvrđavi, a na određeni način brod ih usmjerava na još jedan baštinski projekt grada Šibenika, rekonstrukciju šibenske galije sv. Jurja, koja je 1571. sudjelovala u slavnoj bitki kod Lepanta. Gradnjom igrališta željelo se osigurati bezbrižno razgledavanje i istraživanje lokacije svim posjetiteljima, kao i obiteljima s malom djecom”, kaže Gorana Barišić Bačelić.

Tu su i replike topova i oružja korištenog u vrijeme iz kojeg potječe tvrđava, dekorativne skulpture, te standardni urbani namještaj kao što su klupice. Također, okoliš je hortikulturno uređen. Na podu je obloga od šljunka miješanog s jednim mekanim materijalom.

Digitalna platforma koja će koristiti tehnologiju proširene stvarnosti (AR) služit će za prezentaciju povijesnih okolnosti nastanka tvrđave i Šibenika u 17. stoljeću.
“Proširena stvarnost je tehnološka inovacija u kojoj korisnik smart uređaja vidi stvarni svijet proširen računalno generiranom slikom, videom ili zvukom”, objašnjava Hrvoje Budin iz tvrtke Kadei.

Tehnologijom proširene stvarnosti posjetitelj će doživjeti Šibenik iz vremena Kandijskog rata. Na tvrđavi se nalaze točke s različitim AR sadržajima – od dijelova dokumentarnog filma koji prikazuje život u gradu u 17. stoljeću, preko 3D animacija gradnje tvrđave i prikaza bitke s Osmanlijama, sve do demonstracije ispaljivanja digitalnog topa. Riječ je o jedinstvenom sadržaju u Hrvatskoj.

“Proširena stvarnost omogućuje kretanje u prostoru i konzumiranje sadržaja. Pametni stol pruža mogućnost istraživanja povijesti Šibenika od 16. stoljeća do danas, no nije običan touch screen stol za, recimo, dvije osobe, nego ima bezbroj dodira u specifikacijama. Povijesni film izrađen je od elemenata igranog filma i kompjuterskih animacija. Objašnjava tijek dvije bitke u kojima je bio obranjen grad”, objašnjava Maja Štritof. Za izradu dokumentarnog filma, AR tehnologije i 3D animacije, za izvođača je putem javnog natječaja odabrana grupacija Kadei, koja se sastoji od nekoliko iskusnih hrvatskih tvrtki (Kadei, Novena, Face-Design, Gral Film).

Oprema za dočaravanje virtualnog starog Šibenika stajala je gotovo milijun kuna, primjerice Augmented Reality naočale, 60 komada, plaćene su 266.000 kuna.
U budućem upravljanju tvrđavom vodit će se računa o održivom poslovanju koje, između ostalog, ne podrazumijeva samo financijsku samoodrživost što je imperativ naglašen u svim europskim projektima. “Održivo poslovanje znači da tim koji upravlja tvrđavom itekako mora raditi na promociji i posjećenosti tvrđave jednako kao i o kvaliteti sadržaja i ponude na samoj lokaciji, odnosno rastu i razvoju u svim segmentima poslovanja tvrđave – od financijskog do programskog”, kaže Matija Bumbak, pročelnik za gospodarstvo.
Projekt je na natječaj za sredstva iz fondova bio prijavljen u ljeto 2013. godine. Ideja grada je bila nastaviti s revitalizacijom fortifikacijskog sustava i koristiti visokotehnološka rješenja u turizmu. Projekt je zadovoljio sve uvjete natječaja. Ideja je također bila i približavanje naprednih tehnologija mladim Šibenčanima.

Tvrđava Barone bit će otvorena za posjet čitave godine. U predsezoni i postsezoni radit će u jednoj smjeni, dok će u sezoni raditi u dvije smjene, do 22 sata.
No priča sa Šibenikom i njegovim tvrđavama tu nije završena. Grad Šibenik prijavljuje tvrđavu sv. Ivana na otvoreni natječaj “Priprema i provedba integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine”. Plan mogućeg uređenja predviđa uređenje cijelog kompleksa, šetnicu, vidikovac, ugostiteljski objekt i mnoge druge sadržaje, poput povijesnog laboratorija za djecu i mlade na prostoru Tanaje, povijesnih kliješta.

Revitalizacija tvrđave Barone: Otkrivanje bogate prošlosti – put prema uspješnoj budućnosti

Europski fond za regionalni razvoj, IPA IIIC
Lokacija:  Šibenik  
Nositelj projekta:  Grad Šibenik
Partneri:  Fakultet strojarstva i brodogradnje u Zagrebu; Istvan Dobo Varmuzeum Eger; Muzej grada Šibenika; Turistička zajednica grada Šibenika
Autori: Arhitektonski studio 25,4mm d.o.o. (25zarez4mm.hr)
Projektni tim: Ivana Lozić, mag.ing.arch., Marko Paić, ing.arch., Petar Reljanović, ing.aedif.
Datum početka projekta: 17. lipnja 2014.
Ukupna vrijednost projekta:  1.377.165,38 EUR
Iznos odobrenih sredstava iz EU fondova:  993.900,25 EUR
Iznos nacionalnog sufinanciranja:  383.265,13 EUR 

Autor: Korana Sutlić - FOTO: Muzej grada Šibenika