Skoro da ne vjerujemo ovome što se događa i dođe nam da se uštipnemo za obraz prije potpisivanja Ugovora s Gradom Šibenikom! - rekao je predsjednik Jedriličarskog kluba Val Marin Paić na maloj fešti upriličenoj u još manjem, tijesnom, neuvjetnom i naprosto gotovo pa ruševnom hangaru kluba u dnu šibenske rive, tamo gdje se sastaju najstariji dio grada Dolac i radnička Crnica.

Tamo je gradonačelnik Željko Burić s predsjednikom „Vala“ Marinom Paićem u četvrtak potpisao ugovor kojim Grad pravo upravljanja do 2045. godine daje Jedriličarskom klubu.
No, upravljanje potpuno obnovljenim objektom za koji je prošli tjedan pravomoćnom postala dokumentacija o gradnji, i koji bi trebao biti dovršen u ovoj godini:
- Ovo je samo dio priče i politike u kojoj Grad Šibenik intenzivno radi na obnavljanju starih objekata kako bi stvorili prave uvjete djeci i mladima koji se žele baviti sportom. Drago mi je da smo zajedno došli do kraja ovoga posla i vjerujem da će to biti vjetar u jedra Jedriličarskom klubu Val - rekao je gradonačelnik Burić.
Do sada su „Valovi“ jedriličari mogli samo s uzdasima gledati uvjete koje imaju drugi jedriličari s kojima se susreću na natjecanjima, na kojima su i sami počeli postizati vrhunske rezultate: 
- Ova je naša baraka sagrađena 1954. podigli su je članovi kluba kao privremeno rješenje, možda za godinu - dvije. Evo smo u našoj baraci ostali do danas, me je volimo ali ona bi se srušila da ju je malo jače gurnuti... - kaže predsjednik Vala Marin Paić.

Rekonstrukcija u istim, nevelikim gabaritima, ali s potpuno novim i suvremenim prostorima, stajat će oko milijun kuna. „Val“ će to raditi vlastitim sredstvima, 200 tisuća kuna dat će Grad, a računa se i na sredstva sponzora, među njima i mnogih „valovaca“ koji su desetljećima na ovaj ili onaj način ostali vezani za klub.
Uostalom, članovi „Vala“ iz Projektnog ureda 25,4 mm, arhitekti Ivana Lozić i Marko Paić napravili su pro bono idejni i izvedbeni projekt, mnogi su se već „prijavili“ da će napraviti struju, vodu, aluminijske konstrukcije...

Bit će organizirano niz darovnih akcija poput one simbolično nazvane „kupite tikulu za „Val“- premda zgrada i neće biti građena od cigle.
- Neovisno o tome gdje će Prostorni plan grada predvidjeti novi prostor za jedriličarski klub, mi ćemo se zadovoljiti sa zgradom koja će i dalje imati 130 „kvadrata“ u tlocrtu, nešto više ukupno. I pored sjajnih rezultata koje klub već ima posljednjih godina, sad zaista planiramo nove velike stvari - rekao je predsjednik „Vala“ Marin Paić.
Obnovljena će zgrada biti u istim gabaritima ali funkcionalnije iskorištenima. U prizemlju će biti spremište za brodove, a kad se oni izvuku u dvorište, bit će to sala za suhi trening (danas, suhi trening je trčanje uza i niz obližnje skale od svete Nediljice...) ili učionica.

Napokon će klub imati sanitarne čvorove za djevojčice i dječake i to s tušom i toplom vodom!!! Imat će i garedrobu pa i čajnu kuhinjicu i zimi topli čaj! Na visini sadašnjeg krova bit će formiran ured trenera, sobica za sastanke i regatne odbore i sanitarni čvor.

- To je rekonstrukcija u kontaktnoj zoni prema staroj jezgri, uokolo su već suvremeni objekti pa smo tako i mi naš projekt usmjerili u tom pravcu, bit će to minijaturan ali moderan objekt građen u kombinaciji kamena i žbuke - kažu projektanti Lozić i Paić.
I ne manje značajno, rekonstrukcijiom satre „Valove“ barake bit će uređen taj dio obalnog Šibenika, danas u prilično zapuštenom stanju...

Autor: Jordanka Grubač - FOTO: Nikša Stipaničev/EPH