Stara “Valova” baraka sastavljena je kao montažni objekt 1954. godine. Podigli su je članovi kluba, prvi put osnovanog 1928. godine, nakon što su od 1948. do 1954. prostor imali, pa izgubili, na staroj peškariji.

– Baraka je napravljena kao privremeno rješenje na drvenoj konstrukciji. Odavno je postala dotrajala i neuvjetna. Po našim spoznajama, a to nam je potvrdio i statičar, njezin krov sada drže samo zidovi jer je drvena podloga odavno istrulila. Mi tamo imamo aktivnosti s djecom i naravno da smo u strahu da se ne dogodi kakvo zlo. Zato smo krenuli u ovu akciju. Zapravo, krenuli smo odavno moleći jednu po jednu gradsku vlast da nam pomogne.

Gradonačelnik Željko Burić je taj koji je ovaj put ozbiljno obećao svaku pomoć Grada, uključujući 200 tisuća kuna iz gradskog proračuna za pothvat koji smo odlučili napraviti – govori predsjednik JK “Val” dr. Marin Paić.

Idejni projekt za rekonstrukciju postojećeg objekta napravili su arhitekti Ivana Lozić i Marko Paić iz Projektnog biroa “25,4 mm”. Projekt su napravili pro bono, kao donaciju klubu čiji su članovi. No, neće biti jedini koji će dati svoj prilog za – napokon – novi, mali prostor JK “Val”.

– Uz obećana sredstva Grada, a to je 200 tisuća kuna, preostalih 600 tisuća kuna već smo praktički osigurali aktivirajući upravo naše članstvo, naše tradicionalne sponzore i donatore. Moram još reći da nam je gradska uprava odobrila da u bivši vojni hangar na Minerskoj preselimo klub, odnosno jedrilice i opremu, dok ne dovršimo obnovu prostorija u Docu.

Radovi bi – kaže dr. Marin Paić – predsjednik JK “Val”, trebali početi u proljeće. Sad slijedi ishodovanje potrebnih dozvola pa ako sve bude išlo svojim tijekom, “Val” bi iduću, i to petnaestu Šibensku regatu krstaša, trebao dočekati u svojim novim prostorima.

Niz sadržaja u malo kvadrata

Novi prostor “Vala” – sve u malom – imat će prijemni punkt, svojevrsnu recepciju za jedriličare i regataše, iza toga garderobe za djevojčice i dječake sa sanitarnim prostorom i kupaonicama.

“Veliki” prostor postojećeg hangara (ne veći od pedesetak kvadrata) služit će istoj svrsi – za držanje brodica i opreme. No, zamišljeno je da se i brodice i oprema mogu dnevno izvesti u dvorište pa će tada polivalentni hangar poslužiti za pripreme – kao mala sportska dvorana za nastavu ili za trening na suhom.

Umjesto postojećeg kosog krova, no u istoj visini, u jednom će dijelu biti uređena klupska terasa, a nad prizemnim ulazom prostorija za sastanke i rad s djecom, čajna kuhinja i ured trenera, “velik” nekih osam kvadrata, tek kao ilustracija činjenice kolika će biti kućica “Vala”.

Autor: Jordanka Grubač