Šibenska podružnica, odnosno stanica, nikad nije imala svoje prostorije, već su dijelili ‘životni prostor’ s Planinarskim klubom sv. Mihovil. U 12 godina postojanja još uvijek su podstanari u Crnici, ali suradnjom sa šibenskom gradskom upravom taj bi problem trebali riješiti.

– Sve je krenulo od toga da riješimo problem smještaja HGSS-ovaca jer se nalaze u neprimjerenim uvjetima. U svim tim razgovorima, kako smo u aktivnostima oko rješavanja preostalih prometnih čvorova, pa i Rokića koji će biti smanjenog obuhvata, zajednički smo pronašli građevinu koja bi odgovarala HGSS-ovcima – kazao nam je gradonačelnik Burić.

Zgrada u srcu Rokića desetljećima je bila ruševina, a svaka takva građevina postaje okupljalište svega i svačega, najčešće lošeg.

– Priča je sjela na plodno tlo i svela na to da je to sjajan objekt za koji HGSS ima mogućnost povući novac iz EU fondova. Najmanje što Grad može učiniti za takvu organizaciju je složiti pravnu proceduru i pokloniti im objekt. Idejno rješenje je fantastično jer čuva izvorno rješenje kuće u šumovitom dijelu. Dominantno je drvo, a HGSS-ovci će imati boravak kao u planinarskom domu. Imat će i malu dvoranu za održavanje seminara, kao i za edukaciju školske djece – istaknuo je šibenski gradonačelnik.
 

U konačnici će, kaže, ta kuća biti najbolje uređeni prostor koji HGSS ima u Hrvatskoj, a Grad će napraviti sve da se projekt izrealizira te će im biti partner pri povlačenju EU novca. HGSS-ovci, dakle. ciljaju na europske fondove jer bi opsežna i prilično velika investicija za njihovu stanicu, koja ima mali proračun, praktički bila nemoguća bez tih sredstava.

– Ako uspijemo, takav projekt i objekt bi našu HGSS Stanicu Šibenik učinio posjećenom i poželjnom destinacijom za naše članove. Nadamo se održavanju obuke u nekim segmentima spasilačke djelatnosti, a imamo velikih mogućnosti za usavršavanje svih tehnika spašavanja na kratkoj udaljenosti – istaknula je prije nekoliko mjeseci tijekom razgledavanja kuće šibenska pročelnica HGSS-a Blanka Lučić.

Autor: Šibenski portal - FOTO: 25,4 mm